Bij het begin
Als u zich voorneemt te beginnen met de oefeningen van deze website, dan is het goed om steeds de volgende punten voor de geest te houden:
- Ook als u van nature veel piekert, dan nog kunt u er baat bij hebben de tijdsduur van uw gepieker aanzienlijk terug te dringen.
- Als u zich voorneemt vanaf morgen helemaal niet meer te piekeren, dan zal u dat niet lukken. Dat is onrealistisch.
- Als u zich voorneemt dat u aan het einde van deze website gekomen u helemaal niet meer piekert, dan kan dat op zich weer een bron van teleurstelling vormen als u dan nog niet zo ver bent. Dat is misschien te hoog gegrepen.
- Als u er door deze website in slaagt de tijd dat u piekert tot de helft terug te brengen, dan heeft u een realistisch einddoel. Misschien kunt u het nog meer terugdringen dan de helft, maar dat is dan mooi meegenomen.
- Als u gaat beginnen met een piekerkwartiertje en er komt niets, het lukt u niet om piekergedachten te krijgen, dan kunt u ook verdergaan met waar u gisteren over piekerde.
- Lukt dat ook niet, dan is dat helemaal niet erg. U kunt dan toch verschillende oefeningen doen, bijvoorbeeld ontspannen, die meehelpen het gewenste resultaat te bereiken.
- De bedoeling is dat u uw gepieker concentreert in vaste tijdstippen, tijdens de piekerkwartiertjes. Tussendoor probeert u het gepieker te stoppen en uit te stellen tot het volgende kwartiertje. Lukt dat niet meteen of niet helemaal, dan is dat helemaal niet erg. Het gaat erom dat u het probeert.
- Mocht u merken dat u in de tweede week van deze website meer piekert dan in de eerste week, dan is ook dat helemaal niet erg. Piekeren is niet iets dat stabiel aanwezig blijft over de dagen van de week. Het fluctueert in frekwentie en intensiteit. Het beste is om deze fluctuaties gewoon te accepteren.
- Voor uzelf is het de bedoeling dat u regelmatig bijhoudt hoe veel en hoe intens u piekert. Dit bijhouden van uw piekergewoonten is een van de meest krachtig werkzame oefeningen uit van de website. Hoe beter u uw piekerfrequentie bijhoudt, hoe beter u zicht heeft op de (verloren) tijd die u aan deze bezigheid besteed, en hoe beter u uw vorderingen kunt aflezen. Ook hier betekent meten = weten.
- Als u regelmatig uw vorderingen noteert in uw schriftje, dan helpt dat u uw oefeningen met regelmaat te doen.
- Mocht u af en toe een onbedwingbare neiging hebben om te gaan piekeren, bijvoorbeeld omdat u denkt dat het nodig is bij een nieuwe bedreiging, dan mag u daar best een keer aan toegeven. Maar niet te vaak.
- Als u merkt dat u een keer of een paar keer terugvalt, en weer meer gaat piekeren dan de vorige dagen, ook dan is er niets aan de hand. Het is volstrekt natuurlijk dat u af en toe een kleine of grote terugvalt hebt. Juist op die momenten moet u echter doorgaan met de oefeningen en zult u merken dat over de hele periode van vier weken u gemiddeld genomen toch vooruit gaat.
- Als u sommige piekeroefeningen niet prettig vindt, of ongemakkelijk, of onwerkzaam, dan kunt u op eigen initiatief andere oefeningen daarvoor in de plaats zetten, oefeningen die u beter vindt voor u zelf, eerdere oefeningen uit dit boekje, of oefeningen die u zelf verzint, elders heeft gelezen, of door anderen bent aangereikt.
- De hier beschreven methode werkt, zo heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen. Maar niet voor iedereen in gelijke mate. Sommigen hebben er veel baat bij, anderen minder. Een enkeling vindt er geen baat bij. Tot welke categorie u behoort valt vooraf niet te zeggen. U merkt het vanzelf wel.
- Als u tijdens de oefenperiode vakantie heeft, of de voorbereiding van een examen, of een sterfgeval of ziekte in de familie, en u kunt vanwege deze omstandigheden een of twee weken niet oefenen, dan hoeft dat uw pogingen om minder te piekeren niet te verstoren. U kunt na enkele weken gewoon de draad weer oppakken bij waar u gebleven bent, of u kunt weer opnieuw beginnen, al naar gelang u dat nodig denkt te hebben.
- Piekeren is een serieuze bezigheid. Om er van af te komen is het van belang uw gepieker te relativeren. U leert door de oefeningen af en toe met wat humor naar uw eigen denkgewoonten te kijken. Dat betekent dat u ook de oefeningen die hier worden aangedragen af en toe met wat humor moet bekijken. Zo verschrikkelijk serieus zijn de anti-piekeroefeningen nou ook weer niet.
Vergeet u alstublieft niet uw naasten op de hoogte te stellen van uw pogingen om minder te piekeren. Zij zullen gaarne bereid zijn u te helpen.
Om te beginnen
Vul nu het volgende schema in: