Wat valt eraan te doen?
Toch kunt u er op eigen kracht voor zorgen dat u uw gedachten weer de baas wordt. Deze website zal u helpen minder te piekeren, zodat u meer tijd en energie overhoudt om uw problemen op een andere, meer doelgerichte manier het hoofd te bieden.
Kern van de aanpak is dat u leert zo snel mogelijk uw piekergedachten te herkennen en ze te vervangen door iets anders. Dat kunnen andere gedachten zijn, maar ook afleiding, ontspanning, een gedachtenpauze of een gedachtendwarrel. Ook kunt u leren op positieve wijze te piekeren. Deze website biedt u daartoe een aantal oefeningen waarvan is bewezen dat zij helpen. Tenminste als u regelmatig oefent. Het enige dat u nodig heeft is tijd om te oefenen. En geduld, omdat het enige tijd vergt om piekergewoonten te doorbreken. U traint als het ware uw gedachten. Net als met fitness zijn herhaling en volharding nodig om resultaat te boeken. Het meest effectieve is het, wanneer u elke dag een of meerdere opdrachten doet en zo alle oefeningen doorwerkt. Daarna kunt u de oefeningen die voor u het beste werken, blijven gebruiken.
Soms helpt het om piekergedachten op te schrijven, tegen het licht te houden, en na te gaan of er wellicht andere, minder angstige of sombere gedachten mogelijk zijn. Gedachten opschrijven kunt u in een schriftje doen.
Omdat veel van uw piekergedachten zich afspelen in uw verbeelding (bijvoorbeeld wat u denkt dat de toekomst voor u in petto heeft), is het nodig deze gedachten te bestrijden met een meer realistische verbeelding. Voor veel oefeningen heeft u derhalve uw fantasie nodig, bijvoorbeeld over wat er allemaal fout zou kunnen gaan, maar ook over wat er allemaal goed zou kunnen gaan. Uw verbeeldingskracht gaat u in een meer realistisch richting benutten.
Verder heeft u nodig: een schriftje, een oude schoenendoos of rugzak, een goede vriend of vriendin, een notitieblokje of schriftje, een pen en een kookwekker.