Dag 1 Het begin

Piekerkwartier I Gecontroleerd piekeren ochtend/middag  

Uitleg: Het is belangrijk om het piekeren voor u zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. U gaat dus niet meer piekeren in uw warme bed of in de luie stoel waarin u het liefst zit, maar op een rechte stoel aan een tafel. In plaats van dat de piekergedachten u overvallen gaat u ze bewust opzoeken en controleren in het piekerkwartier. Mocht het niet onmiddellijk lukken om sterk te piekeren tijdens een piekerkwartier, dan is dat niet erg. Ga dan door met de andere oefeningen en probeer het daaropvolgende piekerkwartier kwartier zo sterk mogelijk te piekeren.

 

A) Vul eerst hier in welke vaste tijdstippen u gekozen heeft.

Tijdstip 1…...…………………Tijdstip 2…...…………………

B) Kiest u voor de piekerkwartieren een plaats uit waar anderen u niet kunnen storen.

Doe desnoods de deur op slot.

C) U gaat dit kwartier zo sterk mogelijk piekeren over alles wat u bezighoudt. Als het kwartier voorbij is, dan stopt u met piekeren en gaat iets anders doen. Als u nog niet klaar bent met piekeren, dan geeft u zich de opdracht om in het avond-kwartier verder te gaan.

 

Tussendoor: Soms zult u tussendoor piekeren Dat is niet erg, maar probeer toch zo veel mogelijk de piekergedachten te bewaren voor het volgende piekerkwartier. Een oefening die u tussendoor kunt doen wanneer u aan het piekeren bent: Klap hard in uw handen en zeg dan tegen u zelf: “Stop” (en stel dan het piekeren uit tot de avond).

 

Piekerkwartier II Positief piekeren 1 avond 

Uitleg: Wanneer we piekeren worden we in beslag genomen door negatieve gedachten en gevoelens. Dit levert niets op. Wanneer u toch piekert, waarom zou u dan niet aan een leuk moment denken. We vervangen de negatieve gedachten en gevoelens voor een positieve herinnering.

 

A) Net als in het vorige kwartier gaat u nu sterk piekeren. Dit doet u echter maar vijf minuten.

B) De volgende vijf minuten besteedt u aan een prettige herinnering. Zoek een ontspannen houding. U sluit uw ogen en haalt een paar keer diep adem. U gaat in gedachten terug naar een gebeurtenis die u op dat moment erg gelukkig maakte. Denk hier zo sterk mogelijk aan. Kijk in gedachten om u heen en let daarbij ook op de kleine dingen. Welke kleuren zag u? Wat voor geluiden waren er te horen? Hoe rook het op dat moment? U gaat in gedachten 5 minuten terug naar deze gebeurtenis. Deze oefening noemen we positief piekeren (1) en dit gaan we nog vaker gebruiken. Om steeds even terug te denken aan een prettige herinnering.

 

Noteren

Vul nu het volgende schema in:

Noteren ( .pdf | .doc )