Een woordje tussendoor

Piekeren is een reactie op een bedreiging. Mensen en dieren reageren ongeveer hetzelfde op een bedreiging. Een mogelijkheid is aanvallen. Een andere mogelijkheid is vluchten. Piekeren is echter geen van beide. Overmatig piekeren is het blijven hangen in voorbereiding. Er wordt geen beslissing genomen. Alle mogelijkheden worden herkauwd. Er komen zo geen oplossingen uit voort.

 

Uitstellen

Het is belangrijk dat u uw piekergedachten leert uitstellen. Anders bent u geneigd uzelf over te geven aan piekergedachten. Uw gedachten nemen dan uw aandacht en concentratie in beslag. Als u alleen piekert in uw piekerkwartier is het gemakkelijker om buiten die kwartieren, oplossingen te bedenken voor uw zorgen.

 

Schrijfoefeningen 

De komende twee weken gaan we ons concentreren op uw denkgewoonten. We gaan de piekergewoonten te lijf met een aantal schrijfopdrachten. Het gaat niet om wat u opschrijft, het gaat erom dat u iets opschrijft. U mag schrijven wat u wilt. Spelling, grammatica en zinsopbouw zijn onbelangrijk. Schrijfoefeningen doen een beroep op uw fantasie. Piekergedachten zijn immers ook allemaal fantasieŽn. FantasieŽn over hoe het allemaal mis kan gaan. Maar u kunt uw fantasie ook gebruiken om na te denken over wat allemaal fantastisch zou kunnen gaan! We gaan nu negatieve fantasieŽn (piekeren) bestrijden met positieve en realistische fantasieŽn.

 

Waar piekert u over?

U kunt piekeren over een gebeurtenis in de toekomst. U bedenkt tal van scenarioís hoe deze zou kunnen verlopen en wat u het beste kunt doen. Ook kunt u piekeren over het verleden. U had graag gewild dat het anders was gegaan. Of dat u of een ander op andere manier gereageerd had in die situatie. Wanneer u voor een bepaalde beslissing staat kan het soms moeilijk zijn om tot een daadwerkelijk besluit te komen. U heeft telkens weer twijfels en vraagt uzelf af wat nou de juiste keuze is.

Maar wat levert het gepieker u uiteindelijk op? Waarschijnlijk voelt u zich door het piekeren alleen maar meer gespannen, heeft u meer twijfels gekregen en bent u niet tot een oplossing of besluit gekomen. Wellicht heeft u er meer aan als u juist minder gaat piekeren in dergelijke situaties.