Nawoord

Deze website heeft als doel u te leren hoe u piekeren kunt verminderen en meer controle kunt krijgen over uw gedachten. U heeft daartoe een aantal oefeningen geleerd. Als het u  door middel van de oefeningen gelukt is uw piekeren te verminderen, is het raadzaam de oefeningen te blijven doen. U kunt het beste voor uzelf bepalen welke oefeningen u wilt blijven doen en welke oefeningen u daarvoor het meest doeltreffend vindt. 

Piekeraars laten hun piekergedachten niet zo makkelijk los, dit komt vooral door de angst om de controle over een probleem te verliezen. Ze hebben het gevoel dat ze met hun denkwerk problemen oplossen. Tot op een bepaalde hoogte is dit ook zeer zeker zo, wanneer men tot een oplossing komt en tot actie overgaat, maar met overmatig piekeren lost u uw niet problemen op. Het is belangrijk dat u zich dit realiseert.

Positieve emoties vergroten onze kijk op de dingen in ons leven en het maken ons creatiever bij het bedenken van oplossingen voor problemen. Het is belangrijk dat we in ons dagelijks leven regelmatig situaties creŽren, waarin we de mogelijkheid hebben tot het ervaren van positieve emoties. Dit kan van alles zijn, als het u maar een goed gevoel geeft. Meditatie bijvoorbeeld, of een boswandeling, een hobby, een kop koffie drinken, etc. Wacht hiermee niet totdat u weer piekert, want dan is het vaak juist moeilijk uzelf te motiveren om iets te gaan doen. U zou er een dagelijks gebruik van kunnen maken. Alleen al het feit dat u regelmatig iets doet wat goed voor u is, kan ervoor zorgen dat u zich beter voelt en het vergroot uw gevoel van controle.

Hoeveel bent u minder gaan piekeren?

U kunt in de onderstaande tabel de totaalscores noteren van de verschillende piekervragenlijsten die u heeft ingevuld. Zo kunt u inzicht krijgen in het verloop van uw piekergedrag. Bent u minder gaan piekeren?

 

Scores

Totaalscore piekerlijst in het begin

 

Totaalscore piekerlijst na week 1

 

Totaalscore piekerlijst na week 2

 

Totaalscore piekerlijst na week 3

 

Totaalscore piekerlijst na week 4

 

 

 

 

 

 

 

 

Als uw score op de laatste piekerlijst minder is dan de helft van uw beginscore, dan feliciteren wij u met het behaalde resultaat. Als uw score tussen de 25 en 50% lager is dan aan het begin, dan raden wij u aan door te gaan met oefenen. Als uw score minder dan 25% is gedaald, hetzelfde is gebleven, of zelfs is gestegen, en u heeft nog steeds last van uw gepieker, dan is het raadzaam met uw huisarts te overleggen of behandeling door een eerstlijnspsycholoog, gezondheidszorgpsycholoog, klinisch psycholoog, psychotherapeut, of psychiater nodig is.  Het is niet aan te raden lang te wachten met het zoeken van professionele hulp, want overmatig piekeren verdwijnt meestal niet vanzelf.

Meer informatie over piekeren.

Wilt u meer informatie over piekeren?. Dit zijn enkele bronnen die de auteurs aanraden:

Boeken

Hermans, H (1993). Je piekert je suf. Uitgeverij Boom.
Nolen Hoeksema, S. (2005). Piekerprinsessen. Uitgeverij Archipel.
Sterk, F., Swaen, S. (2004). Leven met een piekerstoornis. Bohn Stafleu Van Loghum.

Websites

 www.gripopjedip.nl